Verzorging

Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon.
Plant de Agapanthus na aanschaf zo snel mogelijk in een ruime pot, het witte gedeelte van de neuzen onder de aarde, met een grondmengsel van potgrond, en daardoor heen wat zand. Het zand zorgt voor een goede drainage.
Het eerste seizoen zal een Agapanthus nodig hebben om te settelen. Toch bloeit 80% van onze landplanten. De echte groei/bloei komt vaak pas het tweede seizoen. Het percentage wat bloeit ligt bij stekken en donkere soorten lager, uitgezonderd hierop is de Agapanthus Dark Panthus. 
Begin pas tijdens de groei met eens in de week water geven. Let wel op dat er een gat in de bodem van de pot zit zodat het overtollige water weg kan. Een keer uitdrogen gaat de plant beter af dan een te grote hoeveelheid water. Tijdens de overwintering en vanaf half oktober helemaal geen water geven.
Een Agapanthus heeft een hekel aan "natte voeten". 

Op Pot
Agapanthus
U begint net als met water, ook met mest geven als u de groene bladpuntjes boven de aarde uit ziet komen.

In het vroege voorjaar is er nog wel eens kans op strenge nachtvorst, is dat het geval, dan de plant er nog tegen beschermen.
U kunt bijvoorbeeld afdekken met vliesdoek of de pot s' avonds naar binnen zetten.


Een agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren!
Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor, 1x na de bloei, bij zeer arme grond en bij de donkere soorten ook tijdens de bloei, een tot twee eetlepels mestkorrels. U kunt het gewoon op de aarde strooien.
Deze N.P.K. korrels (Stikstof, Fosfor en Kali) zijn verkrijgbaar online, op de kwekerij en op onze stand waarmee we de tuinbeurzen bezoeken. Zie agenda.
De verhouding 7-14-28 raden wij aan want een andere voeding bevat vaak veel te veel stikstof, dit geeft een te weelderige groei van het blad, de stelen en
gaat ten koste van de bloei.
 

Onze eigen samengestelde meststof bevat een perfecte balans van deze voedingsstoffen, maar ook extra essentiële elementen die zorgen voor een rijke bloei. Onze meststof is ontworpen om uw planten sterker, gezonder en mooier te maken dan ooit tevoren.

We hebben elk element nauwkeurig afgestemd om ervoor te zorgen dat uw planten precies krijgen wat ze nodig hebben om te gedijen (het resultaat van jarenlange expertise en toewijding).

O
nderstaand gedeelte geldt niet voor de groenblijvende soort, deze kan geen vorst verdragen en heeft het hele jaar zon/daglicht nodig.


U kunt de bladverliezende Agapanthus, beschut tegen de regen buiten laten staan tot de 1e (nacht)vorst zich aandient.
Na deze vorst krijgt de plant namelijk het seintje dat hij in rust moet gaan en daardoor zal het blad vergaan.

Bij aanhoudende koude en onder -5°C de bladverliezende soorten vorstvrij in de schuur of kelder laten overwinteren.
Tip: zet de potten iets van de grond, bijv. op een stuk oud tapijt of ondervloer.


Het is echt heel erg belangrijk uw planten niet te vroeg af te dekken of binnen te zetten.
Want de aarde is dan nog vochtig en de temperatuur te hoog, dit zorgt voor te vroege groei en/of wortelrot.

De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 2°C en max. 8°C graden, bij deze temperatuur worden ook het beste de bloemstelen voor het volgend jaar geproduceerd.
Bij hogere temperaturen zullen er veel minder tot zelfs geen bloemstelen worden geproduceerd.

Na de bloei mag u de stelen verwijderen, u mag ze ook laten staan tot er zich zaaddozen vormen en daarna pas verwijderen. Alles snoeien is niet nodig.
Het blad verdroogd vanzelf. Het dient in de wintermaanden als de plant zijn natuurlijke bescherming. In het voorjaar is er maar weinig over en kunt u het gemakkelijk wegnemen.



In Border of Tuin
 
 
 
 
 
 
 
 
Agapanthus
Een bladverliezende Agapanthus is ook uitermate geschikt voor in de border of tuin.
Onze ervaring is zelfs dat de plant dan nog beter groeit.
Bij vorst kunt u afdekken met een dikke laag bladeren, stro of iets dergelijks.
TIP: Organisch afdekken met bladeren, stro, hooi, dennentakken, boomschors of cacaodoppen zodat de vorst moeilijker bij de wortels kan, resulteert in een goede isolatie en in omzetting naar humus, waardoor de bodemstructuur aanzienlijk verbetert.

Om precies een datum te noemen, wanneer men het stro of de bladeren kan verwijderen is lastig,
maar vanaf april zonder vorst in het vooruitzicht is het aanbevolen dit rond deze tijd te doen.


Met de warmte van de voorjaarszon beginnen de bladpuntjes weer te groeien, daarna is het rustig afwachten tot de eerste knoppen zich (weer) laten zien…