Verzorging

Over de verzorging doen veel onjuiste verhalen de ronde.
Hieronder de juiste behandeling, niet verteld door een markthandelaar maar door de professionele kweker, op basis van ruim 25 jaar ervaring
.

Klik hier voor plant-tips.
Klik hier voor Allium.

Agapanthus op pot.

Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon. Plant de Agapanthus na aanschaf zo snel mogelijk in een ruime pot (neuzen ongeveer 3 cm onder de aarde) met een grondmengsel van potgrond, en daardoor heen wat zand. Het zand zorgt voor een goede drainage. 
Het eerste seizoen zal een stek nodig hebben om te settelen. De groei/bloei komt het tweede seizoen pas tot 100%. Begin tijdens de groei/bloei pas met eens in de week water. Vanaf half oktober geen water meer geven. Let erop dat er een gat in de bodem van de pot zit zodat het overtollige water weg kan. De aarde mag gerust een keer uitdrogen dit gaat de plant beter af dan een grote hoeveelheid water. Een Agapanthus heeft een hekel aan "natte voeten". 
Zet de plant in het voorjaar (april/half mei) buiten op een zonnige plaats.
U begint pas weer met water en mest geven als u de bladpuntjes te zien krijgt.
In het vroege voorjaar is er nog wel eens kans op strenge nachtvorst, is dat het geval, dan de plant er nog tegen beschermen.
U kunt bijvoorbeeld afdekken met vliesdoek of de pot s' avonds weer binnen zetten.
Een agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren!
Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei,
een tot twee eetlepels mestkorrels (7-14-28). U kunt het gewoon op de aarde strooien.

Deze N.P.K. korrels (Stikstof, Fosfor en Kali) zijn verkrijgbaar online, op de kwekerij en op onze stand waarmee we de tuinbeurzen bezoeken. Zie agenda
De verhouding 7.14.28 raden wij aan want een andere voeding bevat vaak veel te veel stikstof, dit geeft een te weelderige groei van het blad en gaat ten kosten van de bloei.

 

Overwintering Agapanthus op pot.

U kunt de bladverliezende Agapanthus, beschermd tegen de regen buiten laten staan tot de 1e lichte (nacht)vorst zich aandient.
Zo krijgt de plant namelijk het seintje dat hij in rust moet gaan en daardoor zal het blad vergaan.
Bij aanhoudende koude vanaf -5°C d
e bladverliezende soorten in een schuur of kelder laten overwinteren. 
Het is echt heel erg belangrijk uw planten niet te vroeg af te dekken of binnen te zetten.
Want de aarde is dan nog vochtig en de temperatuur te hoog en dit zorgt dan weer voor te vroege groei en/of wortelrot.
De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 2°C en max. 8°C graden, bij deze temperatuur worden ook het beste de bloemstelen voor het volgend jaar geproduceerd.
Bij hogere temperaturen zullen er veel minder tot zelfs geen bloemstelen worden geproduceerd

 
  • Na de bloei mag u de stelen verwijderen, u mag ze ook laten staan tot er zich zaaddozen vormen en daarna pas verwijderen. Alles snoeien is niet nodig. Het blad verdroogd vanzelf en in het voorjaar haalt u het er zo vanaf, het dient ook als de plant zijn natuurlijke bescherming.


In Border of tuin.
De bladverliezende Agapanthus is ook uitermate geschikt in border of tuin.
Onze ervaring is zelfs dat de plant dan nog beter groeit. Plant met de neuzen (het witte gedeelte) net onder de aarde. Eén keer begieten na het planten is voldoende. De Agapanthus gedijt goed bij droog en warm weer.  
Bij vorst kunt u het beste afdekken met plastic en daarover een dikke laag bladeren, stro of iets dergelijks tegen de vorst. TIP: Organisch afdekken met bladeren, stro, hooi, dennentakken, boomschors of cacaodoppen zodat de vorst moeilijker bij de wortels kan, resulteert in een goede isolatie en in omzetting naar humus, waardoor de bodemstructuur aanzienlijk verbetert.

 


Om precies de datum te noemen, wanneer men het stro of de bladeren en het plastic kan verwijderen is niet mogelijk,
maar vanaf eind maart/begin april zonder vorst in het vooruitzicht is het aanbevolen dit rond deze tijd te doen.
De planten, die in pot of kuip bewaard zijn kunnen vaak al iets eerder naar buiten, dit omdat men bij nachtvorst de plant s' avonds weer kan binnen zetten.
Eventuele “snotterige” stelen en verdroogde bladeren kunnen er worden afgehaald.
...En nu maar rustig afwachten tot de eerste knoppen zich laten zien…