Fabels

Een Agapanthus moet krap in de pot zitten
 
Een Agapanthus heeft juist ruimte nodig om wortels te ontwikkelen en nieuwe neuzen de grond uit te duwen. Een te grote plant in een te kleine pot betekent dat er meer wortels dan aarde in de pot zitten.
Hierdoor ontstaat een tekort aan voeding en dat gaat ten koste van de bloei. De neuzen worden steeds kleiner omdat er te veel in een te kleine ruimte groeien. De gevolgen hiervan zijn minder en kleinere bloemen.
 
Een Agapanthus is winterhard
 
Geen enkele Agapanthus is winterhard! De persoon die dat beweert, wil u wel héél graag een plant verkopen. Een paar graden vorst kan geen kwaad tot max -5°C. Meer graden vorst kan het einde van uw plant betekenen! Natuurlijk kan het zijn dat u al één of meerdere keren uw plant met succes buiten heeft laten staan in de winter. Misschien was het niet zo’n strenge winter en stond de plant een beetje beschut tegen het huis. Maar het geluk zal niet voor eeuwig aan uw zijde staan dus neem het risico niet en geef u plant in de border een winterdek en bewaar uw kuipplant op een vorstvrije plek.
 
Soorten met smal blad kunnen koeler overwinteren dan die met breed blad
 
Er wordt nog wel eens beweerd dat een Agapanthus met smalle bladeren een bladverliezend soort zou zijn en een Agapanthus met brede bladeren een bladhoudend soort zou zijn. Volgens zeggen zou het bladverliezende soort, koeler kunnen overwinteren dan die met breed blad.
Dit is onzin. Al sinds jaren zijn er door veredeling veel bladverliezende cultivars met breed blad ontstaan en bladhoudende cultivars met smal blad.
Het verhaal gaat dus niet meer op. Je kunt in deze tijd niet meer direct aan het blad zien of het een bladverliezend of bladhoudend soort is.
Daarbij bestaat überhaupt geen onderscheid tussen de temperaturen waaronder een Agapanthus bewaard moet worden. De beste temperatuur voor allebei is tussen de 2 en 8 °C.
Het enige verschil tussen beiden, is dat een bladhoudende licht nodig heeft tijdens de overwintering en de bladverliezende niet.
 
Als ik het zaad van een cultivar zaai, krijg ik dan de zelfde plant?
 
Een Agapanthus cultivar kun je alleen vermeerderen door het delen van de plant (ook wel scheuren genoemd). Alleen dan blijft de cultivar intact.
Natuurlijk kun je het zaad van een Agapanthus wel zaaien maar dan krijg je dus nooit de zelfde cultivar. Er ontstaat dan een mix van goede en slechte kwaliteit planten. In zowel blauw als wit ongeacht de kleur van de plant waar het zaad vanaf genomen is. Deze planten van zaad noemen we met een luxe woord Headbourne Hybrids.
Headbourne Hybrids worden ook vaak verkocht. Wij raden het eigenlijk af om dit soort planten te kopen omdat kwaliteit en eigenschappen van deze plant vaak niet bekend zijn. Het kan zelf zijn dat de plant nooit zal gaan bloeien of eenmalig en daarna nooit meer.
De kans bestaat dus dat u de bekende “kat in de zak” koopt
en dat zou zonde zijn.